Kuchnia jest jednym z ważniejszych pomieszczeń w domu czy w mieszkaniu. Służy przygotowywaniu posiłków, przechowywaniu produktów spożywczych, nierzadko też ich konsumowaniu. Dlatego, powinna być przede wszystkim użyteczna i funkcjonalna, a jej aranżacja nie może być przypadkowa. Zasada trójkąta roboczego precyzyjnie określa, w jaki sposób rozmieścić sprzęty kuchenne, by kuchnia spełniała swoją rolę w najbardziej funkcjonalny sposób.

Trójkąt roboczy – co to takiego?

Zasada trójkąta roboczego, zwanego inaczej funkcjonalnym, została opracowana z myślą o zapewnieniu wygody i ergonomii osobom przygotowującym posiłki.

Reguła pokazuje nam, że podstawowymi sprzętami w kuchni są: lodówka, zlewozmywak oraz kuchenka i dzieli pomieszczenie na strefy: zapasów, zmywania oraz gotowania lub pieczenia. Powyżej wymienione urządzenia kuchenne powinny być ustawione w ściśle określonych miejscach tworząc właśnie trójkąt funkcjonalny: lodówka i zlew po tej samej stronie, kuchenka przy ścianie prostopadłej. Kolejność przygotowania jedzenia pokazuje nam, że najpierw sięgamy do lodówki po produkty, aby następnie je umyć w zlewozmywaku i poddać obróbce termicznej. Dlatego, rozdzielenie kuchni na strefy i rozlokowanie ich w odpowiedniej konfiguracji ma na celu ułatwienie pracy w kuchni, zmniejszenie ilości niepotrzebnych kroków oraz zapewnienie swobody i płynności ruchów. Sprzęty powinny stać także w określonych odległościach od siebie:

  • 120 – 210 cm – między lodówką a zlewozmywakiem
  • 120 – 270 między lodówką a kuchenką
  • 90/120 – 210 cm między zlewozmywakiem a kuchenką.

Istotne jest, że zasada trójkąta roboczego  powinna zostać uwzględniona już na etapie projektowania kuchni, ponieważ rozmieszczenie sprzętów musi pokrywać się rozłożeniem instalacji elektrycznej, gazowej i wodnej. W innym wypadku, odpowiednie rozdzielenie kuchni na poszczególne strefy w odpowiedniej kolejności może być trudne.

Trójkąt funkcjonalny a różne gabaryty kuchenne

Niestety, zasada trójkąta roboczego nie zawsze może zostać precyzyjnie wprowadzona w życie – pomieszczenia kuchenne mają różne wielkości i kształty i to właśnie gabaryty najczęściej decydują o ulokowaniu sprzętów. W małych kuchniach najczęściej spotykanym szykiem mebli i urządzeń jest układ jednorzędowy. Aby w takich sytuacjach spełniać zasadę ergonomii, warto zachować kolejność stref, czyli najpierw strefa przechowywania, następnie mycia i gotowania lub pieczenia. W miarę możliwości, należy również zachować wskazane odległości pomiędzy podstawowymi urządzeniami.

Istnieją również kuchnie, gdzie panuje układ dwurzędowy. Tu najlepiej sprawdzi się rozmieszczenie, gdzie lodówka i zlewozmywak znajdą się na tej samej ścianie, a kuchenka na drugiej. Ważne jest, aby oba rzędy oddzielone były od siebie odległością minimum 90 cm.

Zasada trójkąta roboczego wskazuje, w jaki sposób zlokalizowane powinny być podstawowe urządzenia AGD. Jednak istotne jest, aby w trakcie aranżacji kuchni uwzględnić również miejsce do przechowywania (szafki i półki na suche produkty), a także przygotowywania posiłków (krojenia, szatkowania czy mieszania). Reguła ta największe pole do wprowadzenia jej będzie miała w sytuacji zastosowania mebli na wymiar. Dzięki precyzyjnemu wymierzeniu metrażu, możliwe jest efektywne wykorzystanie każdej powierzchni, co będzie szczególnie istotne w wypadku małej kuchni.

Należy również pamiętać, aby poszczególne strefy oddzielone były od siebie blatami kuchennymi, dzięki czemu możliwe będzie odłożenie produktów. Według trójkąta funkcjonalnego takie powierzchnie szczególnie powinny znaleźć się z prawej strony kuchenki i z prawej strony zlewu. Nie rekomenduje się ustawienie płyty grzewczej blisko przy ścianie – w innym wypadku może pojawić się problem przy korzystaniu z dużych, czy nietypowych garnków. To samo tyczy się zlewozmywaka.

Ważnym jest również fakt, że przestrzeń kuchenna jest również miejscem spożywania posiłków. Dlatego, warto zaplanować miejsce na stół jadalny.

Ergonomia pracy… w kuchni

Zasada trójkąta funkcjonalnego to jedna z podstawowych reguł, które powinny zostać zastosowane w trakcie urządzania kuchni. Wpłynie ona znacząco na ergonomię pracy, zminimalizuje ilość niepotrzebnych ruchów i tym samym uprzyjemni proces przygotowywania posiłków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here